Endüstri Mühendisliği Nedir? Üniversite'nin ilgili bölümden mezun olanlar için ailelerin genelde sorduğu "Oğlum/Kızım Endüstri Mühendisi ne iş yapar?"
Bakkal Ahmet amca, terzi melahat teyze de aynı dertle dertlenir yıllardır. Acaba bunlar ne iş yapar? diye. İşte bir dakikada binlerce kelime ile anlatmak isteyip de anlatamadığımız mesleğimizi yine sadece bizim okuyup da anlayacağımız bir yazıyla tekrar gözden geçirelim.
Endüstri mühendisliği,
Dünyanın en eski 5 mühendislik dalından biri olan Endüstri Mühendisliği, aynı zamanda analitik düşünme yeteneği, matematiksel modelleme ve yaratıcılık becerilerini kullanarak çok sayıda bilimsel çalışmanın yapıldığı bir bilim dalıdır.
Endüstri mühendisleri, problemleri, mühendislik yaklaşımıyla sistemin bütününü göze alarak, sistemlerin ekonomik özelliklerini ve aralarındaki etkileşimleri kavrayarak ve her sistemin mutlaka insanları da içerdiğini göz ardı etmeden geliştirdiği sistem yaklaşımı ve güncel bilgi teknolojilerini kullanarak çözer. Endüstri Mühendisleri, her şeyi daha iyi, daha kaliteli, daha hızlı, daha güvenli, daha az maliyetli yapmak için insanlarla çalışır.
Endüstri Mühendislerinin çalışabileceği iş alanları ve sektörler oldukça fazladır. Hemen hemen tüm sektörlerde çalışabilir Endüstri Mühendisliğinden mezun olduktan sonra okulda okuduğunuz derslerin insana kattığı vizyon ve bakış açısı, sektörde onlara olan rağbeti oldukça artırmaktadır.
Kamu Sektörü: Endüstri Mühendisleri birçok kamu kurumunda çalışma imkânına sahiptir. Bilim Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı, Kalkınma Bakanlığı, Ekonomi Bakanlığı, Hazine Müsteşarlığı, Gümrük ve Ticaret Bakanlığı, Rekabet Kurumu, KOSGEB, EPDK, BTK, TİB, gibi kuruluşlarda endüstri mühendisleri çalışılmaktadırlar.
Otomotiv Sektörü: Otomotiv sektöründe üretim, üretim planlama, satın alma, tedarik, lojistik, insan kaynakları, kalite yönetimi vb. alanlarda çalışılmaktadır. Ford Otosan, Oyak Renault, Tofaş, MAN Türkiye, Karsan, Toyota gibi
Hızlı Tüketim Malları Sektörü: Son yıllarda çok rağbet gören bir sektördür. Kola, çikolata, cips, dondurma, şampuan, temizlik malzemeleri vb. türden ürünleri üreten ve satan firmalarda üretimden satışa birçok alanda çalışılabilir.
Bankacılık Sektörü: Endüstri mühendisleri bankacılık sektöründe oldukça yoğun çalışmaktadır. Bankalarda müfettiş yardımcısı ya da genel müdürlük ve şubelerde KOBİ bankacılığı, risk yönetimi, satış ve pazarlama gibi alanlarda iş bulabilmektedirler
Yazılım ve Bilişim Sektörü: Yazılım sektörü endüstri mühendisliğinin yıldızının parladığı bir bölümdür. Endüstri mühendisi iseniz yazılım sektöründe iş bulmanız pek de zor değildir. Yazılım analisti, iş analisti, yazılım testçisi gibi işlerde genelde endüstri mühendisleri tercih edilmektedirler.
Danışmanlık Sektörü: Danışmanlık sektörü Endüstri Mühendisleri için oldukça popüler bir sektördür. İş analisti vb. gibi görevlerde çalışmaktadırlar.
Diğer Sektörler: Sağlık, taşıma ve nakliyat, mağazacılık, turizm, girişimcilik vb. hemen her sektörde Endüstri Mühendisleri çalışabilirler.
Günümüzde rekabet ortamının gelişmesi, teknolojinin ürün ve hizmetlere dönüşümünü hızlandırmıştır. Bu yüzden günümüzde firmalar yaşamlarını devam ettirebilmek için daha verimli çalışan ve doğru kararları hızlı bir şekilde alabilen sistemlere ihtiyaç duymaktadır. Bu durum bu tür sistemleri kurarak etkin bir şekilde çalıştıran endüstri mühendislerinin önemini daha da artırmaktadır. Dolayısıyla endüstri mühendisliği, günümüzde olduğu gibi gelecekte de en çok aranan bir meslek olma özelliğini sürdürecektir. Aslında toplumun duyduğu bu önemli ihtiyaç yüzünden endüstri mühendislerinin başlangıç ücretleri tüm mühendislik branşları arasında en üst grupta bulunur. Ayrıca endüstri mühendisleri, sistemin bütününü dikkate alan bakış açıları sayesinde etkin çözümler yakalayabildiklerinden kariyerlerinde hızla yükselmekte, büyük çoğunlukla kısa zamanda yönetici konumuna gelmektedirler.
Endüstri Mühendisliği’nde üniversite önemli midir?
Hepimizin bildiği gibi ülkemizin belli yüksek puanlarla giriş yapılan üniversiteleri var. Tabiî ki bu üniversitelerde Endüstri Mühendisliği okumak bir gurur. Ancak her şey kişinin kendisinde bitiyor. Bu ne demek? Üniversite eğitiminiz boyunca kendinizi, endüstri mühendisliğinin başlıca konularından olan sürekli iyileştirme mantığı ile yenilemelisiniz. Çok iyi bir üniversite bitirmiş ancak kendisini geliştirmemiş bir endüstri mühendisi ile normal bir üniversite bitirmiş ancak eğitim hayatı boyunca kendisine sürekli bir şeyler katmış bir endüstri mühendisini karşılaştıracak olursak; tabiî ki de işe alım sürecinde kendini geliştirmiş olan aday seçilecektir. Yani buradan da anlaşılacağı gibi eğitim hayatınız boyunca rakiplerinizin bir adım önünde olmak için çalışmalısınız.
Hemen hemen her meslekte de olduğu gibi bir Endüstri Mühendisi’nin de 1 yabancı dil bilmesi zorunludur. Çünkü gelişen teknoloji ve sanayi karşısında ülkemizde ve diğer ülkelerde ithalat ve ihracat yapılmaktadır. Bu sebepten dolayı da işletmeler işe alacakları Endüstri Mühendisi’nin en az 1 dile sahip olmasını istemektedir.
Bir Endüstri Mühendisi bilgisayar programları hakkında da birçok bilgiye sahip olmalıdır. Programlama dillerinden en az 1 tanesini bilmesi iş hayatında kendisine katkı sağlayacaktır.
Özellikle Microsoft Office diline sahip olmalıdır. Bilgisayar mühendisleri dururken biz neden programlama dili bilelim? Bulunduğunuz şirkette bir Endüstri Mühendisi olarak şirketin birçok departmanında çalışma imkânına sahipsiniz. Durum böyle olunca birçok alanda bilgi birikiminizin olması iş yaşamındaki zorlukları atlatmanıza kolaylık sağlayacaktır.
Bunların dışında eğitim hayatınız boyunca yapacağınız zorunlu stajlar ve siz endüstri mühendisi adaylarının boş vakitlerinde mesleği ile ilgili yerlerde çalışmaları,iş hayatında kolaylık sağlayacaktır.
Unutmayın;
Türkiye’de ki bilinen Endüstri Mühendisleri kimlerdir?
Osman ÇEKİRGE
(Endüstri Mühendisi-Marka Vekili-Yönetim Sistemleri Danışmanı)
Çukurova Marka Patent Kalite Yönetim ve Danışmanlık
Adana Marka Tescili
Çukurova Marka Patent Kalite Yönetim ve Danımanlık firması olarak Adana ili Barajyolu mevkiinde bulunan ve 5 yıldır faaliyette olan şubemiz ile Adana firmalarına marka tescil, patent tescil, tasarım tescil, faydalı model tescil, barkod numarası tescil, gln numarası tescil, domain tescil(alan adı tescil), Iso 9001, Iso 14001, Iso 45001 ve Iso 22716 GMP Belgelendirme hizmetlerini kurumsal bir şekilde sunmaktayız. Adana şube için 0322 225 8233 numaralı hattımızla irtibata geçebilirsiniz. |
Hatay Marka Tescili
Çukurova Marka Patent Kalite Yönetim ve Danımanlık firması olarak Hatay ili Antakya ilçesinde 2010 yılında kurulan ve 12 yıldır faaliyette olan şubemiz ile Hatay firmalarına marka tescil, patent tescil, tasarım tescil, faydalı model tescil, barkod numarası tescil, gln numarası tescil, domain tescil(alan adı tescil), Iso 9001, Iso 14001, Iso 45001 ve Iso 22716 GMP Belgelendirme hizmetlerini kurumsal bir şekilde sunmaktayız. Hatay şube randevu ve daha fazlası için 0326 225 13 33 numaralı hattımızla irtibata geçebilirsiniz. Marka tescil konularında ve merak ettiğiniz diğer konular için web sitemizi ziyaret edebilirsiniz. www.cukurovamarka.com |
İstanbul Marka Tescili
Sanayi ve Ticaret şehrimiz olan İstanbul'da marka tescil konusu ve diğer hizmetlerimiz için ofisimizi ziyaret edebilirsiniz. |
Adana Danışmanlık
Kaliteli ve verim alacağınız danışmanlık hizmetlerimiz konularında profesyonel mühendislerimizle danışmanlık hizmeti vermekteyiz. |
Mersin Marka Tescili
Marka Tescil konusunda da oldukça gelişen şehrimize şubelerimizde değer katmaya devam ediyoruz. |
Marka Tescil Sorgulama
Tescil etmek istediğiniz ismin araştırmasını yapıp, işimizi büyük titizlikle yapıyoruz. |
ISO belgesi
ISO belgesi konusunda kalite belgelendirme hususunda hizmet verdiğimiz, sertifikalı eğitimler verdiğimiz ofislerimiz mevcuttur.Eğitim takvimimize şu linkten ulaşabilirsiniz. Eğitim Takvimi |
Marka Tescil Yenileme
Sürdürülebilir kalıcılığı yakalamak için markanızı yenileyin. Hukuki savaşlardan korumak adına marka tescilinizi uzatmaktan memnuniyet duyarız. |