Girişimciler , o fikri hayata geçirmenin zamanı sizce de artık gelmedi mi? Çukurova Marka Patent Kalite Yönetim ve Danışmanlık firması olarak bugün ki yazımızda girişimcilik fikri olanlara, sıfırdan bir marka yaratmak, bir şirket kurmak isterlerse bu uzun ve zor düreçte dikkat etmeleri gerektiğini düşündüğümüz noktalara değineceğiz. Bu gerekli olduğunu belirttiğimiz evraklar ve ilgili olduğunu söylediğimiz yasalar ilerleyen tarihler ile birlikte resmi kurumlar tarafından güncellenebilmekte ve haliyle değişebilmektedir, o yüzden bu süreçte bir danışmanlık desteği almanızda fayda var. Faydalı bir yazı olması dileğiyle.Keyifli okumalar.
Şirket kurmadan önce yapmanız gereken ilk şey; iyi bir piyasa araştırmasıdır. İşin dünü, bugünü ve yarını hakkında bilgi edinin. Böylece sektördeki başarılı isimlerden de, başarısız isimlerden de ders alırsınız. Şirket kurmadan önce iyi bir fizibilite yapmanızda fayda var.
ŞİRKET KURULUŞU AŞAMALARI
Yazımızda genel hatları ile Şahıs firması, Limited ve Anonim Şirket kuruluşunu tüm sizlerle paylaşacağız. Marka konumlandırma, kurumsal görünüm, sınırlı sorumluluk ve itibar için şirket kurmak artık yatırımcılar ve girişimciler için vazgeçilmez hale gelmiştir. Şirketleşme sürecinde 6102 sayılı Türk Ticaret Kanunu hükümleri dikkate alınmalıdır.
1. Mali Müşavir ile Görüşme Yapılır
Öncelikle şirket kurmaya karar verildiğinde işinin uzmanı olduğunu düşündüğünüz bir Mali Müşavir ile görüşmeli ve işlemlerinizin sizin adınıza yapılması, takip edilmesi konusunda anlaşmalısınız.
Mali Müşavirler gireceğiniz sektörün vergilendirme sürecine ve gerekliliğine göre başlangıçta sizleri yönlendirecektir. Yine yapmak istediğiniz işin vergisel avantajları ve Koskeb destekleri hakkında da sizi yönlendirecektir.Bu süreçte ayrıca ticari faaliyetinizle ilgili olarak aylık muhasebe işlemlerinizin takip edilmesiyle ilgili olarak sözleşme yapmak gerekmektedir.
2- Şirketin Türü Seçilir
Şirket tipinin Şahıs firması mı yoksa sermaye şirketimi olacağına karar verilmeli. “Şahıs”, “Limited” ya da “Anonim” olmasına göre getirdiği sorumluluklar, avantajlar ve dezavantajlar değişkenlik gösterecektir.
3. Şirket Ana Sözleşmesi Hazırlanır
Şirket için ana sözleşme oluşturulurken şirketin özelliklerini, unvanını, adresini, müdürünü, sermayesini, kar dağıtımını vb. konularının neler olacağı kararlaştırmamız gerekir. Şirketin temel kaynağı ana sözleşmelerdir.
4. Ana Sözleşmesi Ticaret Sicilde Onaylanır
Şirket ana sözleşmesi Mali Müşavir tarafından hazırlandıktan sonra MERSİS sistemine aktarılır, sistemin ilgili bölümlerine madde madde bilgiler girildikten sonra onay aşamasında kayıt numarası alınır. Alınan kayıt numarası ile Ticaret Sicil Müdürlüğüne yetkili memura gidilerek kayıt numarası iletilir ve 3 adet ana sözleşme Memur huzurunda ortaklar tarafından imzalanarak onaylatılır, teslim alınır. Burada ayrıca şirketi temsile yetkili kişi tescil talepnamesi (imza beyanı) hazırlatır. Ayrıca Vergi dairesine işe başlama bildirimi sürecinde iletmek üzere noterden onaylı kimlik suretide düzenletilmelidir.
5. Potansiyel Vergi Kimlik Numarası Alınır ve Banka Süreci İşlemleri Halledilmelidir
Şirket ana sözleşmesi ile vergi dairesine gidilerek potansiyel vergi kimlik numarası alınır.
(MERSİS sistemine geçen yerlerde mersis üzerinden temin ediliyor. )Bu numara şirket tescil edildikten sonra şirketin geçerli vergi numarası olacaktır. Ancak kuruluş aşamasında Anonim Şirket kuruluşu yapıyorsanız bankaya şirket sermayesinin 1/4’ünü yatırabilmek için potansiyel vergi nosuna ihtiyaç vardır. Bankaya gidilerek ortaklar tarafından şirket adına sermayenin %’i bloke ettirilir ve bankadan ilgili ticaret sicil memurluğuna hitaben bilgi yazısı alınır. Limited Şirket kuruluşu yapıyor iseniz direk sermaye tutarının tamamını daha sonra yerine getirebilirsiniz. Bloke tutarı şirket tescil olduktan sonra şirket işlemlerinde kullanılmak üzere nakit çekilebileceği gibi açılacak şirket hesabına da aktarılabilir .Aynı zamanda rekabet kurumu payı da ticaret odası veznesinden yatırıldığı için bankaya gitmenize gerek yok.
6. Belgeler Tamamlanır ve Ticaret Siciline İletilir
Ticaret Odası Şirket Kuruluşu İçin Gerekli Belgeler
Noter onaylı ana sözleşme 3 adet / yabancı sermayeli şirket kuruluşu için 4 adet
Bu belgeler tamamlandıktan sonra bağlı bulunulan Ticaret Siciline iletilir, bu süreçte ilgili harçlar başvuru esnasında yatırılmalıdır. Başvuru onaylandıktan sonra tescil yazısı, sicil tasdiknamesi ve faaliyet belgesi alınmalıdır.
Limited Şirket Kuruluş evraklarının üyük bir kısmı Ticaret Sicil Müdürlüklerinde yapıldığı için bu evrakları hazırlanması Yetkili memurlar tarafında ticaret sicil Müdürlülerinde yapılacak.
7. İmza Sirkülerinin Hazırlanır
Şirket ana sözleşmesinin Ticaret Sicilinde tescilinden sonra şirket tüzel kişilik kazanmıştır. Şirketi temsil edecek olan şirket müdürü böylece noterde şirket unvanı altına atacağı imza örnekleriyle imza sirkülerini hazırlatabilir. İmza sirküleri şirket adına yapılacak tüm işlemlerde gerekecektir. Şirketin tescil edildiği gün yasal olarak zorunlu olan tüm defterler noterde tasdik ettirilmelidir.
8. Defter Tasdikleri Hazırlanır
9. VERGİ DAİRESİNE İŞE BAŞLAMA BİLDİRİMİ VERİLİR VE KAYIT İŞLEMLERİ YAPILIR
Şirketin tescilinden sonra aşağıdaki belgelerle birlikte faaliyet alanında bulunulan vergi dairesine başvuruda bulunulur;
İlgili vergi dairesi yukarıda yazılı belgelerde bulunan bilgilere dayanarak şirketin adresini kontrole gider ve bir yoklama tutanağı düzenleyerek şirket yetkilisinin imzasını alır. Bu tutanak sonrasında şirket vergi dairesinden Vergi Levhası talep edebilir. (Yeni Düzenleme ile artık her mükellef değil risk odaklı yoklama yapılacak)
A-Müracaat; Bu evraklar ile birlikte vergi dairesine müracaat edilir. Kira kontratı ve smmm meslek sözleşmesine göre damga vergisi beyanı verilir ve tahakkuk eden tutar ödenir. Daha sonra Sicil servisine bütün evrakları teslim edilir. Açılış müracaatı tamamlanmış olur.
B-Yoklama ve Tescil; Bu işlemlerden sonra Vergi dairesi görevlileri işyerinize gelip gerçekten işyeri açıp açmadığınızı kontrol ederler ve size yoklama fişi tutarlar. Yoklama memurlarının işyerinize gelme süresi başvurunuzdan itibaren 2 yada 3 gündür. Yoklama memurunun size bırakacağı Yoklama fişi ile birlikte ertesi gün vergi dairesinin Sicil Servisinde kayıt işlemi tamamlanıp mükellefiyetiniz tescil edilir. Ve daha sonra vergi levhanızı internet üzerinden indirebilirsiniz.(Yeni Düzenleme ile artık her mükellef değil risk odaklı yoklama yapılacak)
C-Bağkur İşlemleri; Bu işlemleri yaptıktan sonra 4/b sigortalılığı için ( Eski bağ-kura) SGK’na kayıt olmak. (SSK’lı değilseniz gerekmez) 4/b’li (Eski Bağ-kurlu ) olmanız halinde her ay bağkur primi 2018 yılında indirimsiz olarak 700,17 TL, primlerinizi düzenli ödemeniz halinde ise %5 indirimli olarak 598,70 TL prim ödersiniz.
D-Yazar Kasa İşlemleri; (Eğer perakende iş ile iştigal edecekseniz gerekmektedir.)
Öncelikle vergi dairesinden yazar kasa alımına ilişkin yazar kasa izin dilekçesini doldurup vergi dairesinden bu izni alırsınız. Daha sonra yazar kasa bayisine gidip gerekli işlemleri yapabilirsiniz. Satıcılar bu işlemleri zaten bilmektedirler.
Yazar kasa’nın Faturasının Fotokopisi,
Yazar kasa izin belgesinin Fotokopisi,
Yazar kasa’nın ilk fişi
Yazar Kasa ruhsatının ilk 3 sayfasının fotokopisi
Bu evraklarla vergi dairesine gidip ödeme kaydedici cihazlara ait yazar kasa kullanım belgesini onaylatabilirsiniz.
10. TİCARET ve SANAYİ ODASI İŞLEMLERİ YAPILIR
(Söz konusu şirket sanayici ise Sanayi Odasına kaydolmak durumundadır.)
1- Ticaret Odası Başvuru Formu
2- Ticaret Sicil Gazetesi
3- Müdür İmza Sirküleri
4- Şirket ana sözleşme (Ticaret Odasından alınan)
5- Şirket ortaklarının nüfus cüzdanı suretleri
6- Şirket ortaklarının ikametgah ilmühaberleri
11. BELEDİYE İŞLEMLERİ YAPILIR
1- İşyeri Açma ve İzin Ruhsatı çıkartınız.
2- Çevre Temizlik Vergisini Yatırınız.
3- Kira kontratınızı götürmeyi unutmayınız (işyeri sahibi sizseniz Tapu fotokopisi). Büronuzun ya da işyerinizin m2 sini öğreniniz.
4- Ticaret Odası kayıt suretini götürünüz.
5- Vergi Levhanızı götürünüz.
6-Ticaret Sicili Gazetenizi götürünüz
TİCARİ FAALİYETİN BAŞLANGICI
Girişimci, yatırımcı tüm bu süreçlerden sonra artık ticari faaliyetine başlayabilir. Matbaadan fatura bastırıp, kaşe yaptırdıktan sonra, gerekli olan tahsilat ve tediye makbuzları gibi tüm belgelerini tamamladıktan sonra fatura da düzenleyebilir. Artık işin prosedür kısmı bitmiştir ve girişimcilik maharetlerinin sergileneceği işin zor kısmı başlamıştır. Girişimci bu süreçten sonra dilediği dernek, oda, birlik ve benzeri sivil toplum örgütlerine de üye olarak işinin gelişimine katkı sağlayabilir. Sigortalı işçi çalıştırması gerekiyorsa yine sözleşme imzaladığı Mali Müşavir aracılığıyla bu işlemlerini de yaptırabilir . Gerçekleştireceği faaliyetin gerekliliğine göre belediye ruhsatı için ilgili belediyeye başvuru da bulunabilir ve ruhsat talep edebilir.
13. KOSGEB ve Teşfikler
Kuruluşunu yapmadan önce KOSGEB’e kayıt olarak, destek ve hibelerden de faydalanabilirsiniz. Örneğin, sadece kuruluş aşaması için ödediğiniz paranın büyük bölümün geri alabilirsiniz. KOSGEB yeni girişimcilere 50.000,00 TL’ye kadar HİBE vermektedir. Ayrıca kredi ve eğitiim imkanlarıda mevcuttur.
14. Şirket Kuruluşunun Maliyeti
Şirket kuruluşu süreçlerinde alacağınız profesyonel desteğe ve şirketin özelliklerine göre değişmekle birlikte Ortak sayısı ve sermaye tutarı artıkça ödenen harçlar ve hazırlanan evraklar artmaktadır.Önemli olan doğru adresten doğru hizmeti alabilmektir. Ticari faaliyet süresince her zaman desteğe ve danışmanlığa ihtiyacınız olacağı için Doğru bir ekip ve Mali Müşavir tercihinde bulunmak son derece önemlidir.
Şirket Kuruluşunuzu gerçekleştirdikten sonra sizi bekleyen giderler ise aşağıdaki gibidir. Bu tutarlar için ödenecek masraflarınız iş hacmimize göre değişecektir.
Şirketiniz için en önemli unsurlardan biri de şirketinizin ismidir. Doğru ismi bulmak markanızın için bir avantaj olurken, ilgi çekmeyecek bir isimse marka bilinirliği konusunda sıkıntılar yaşanmasına neden olabilir.Yazımızın bu kısmında da firmanız için bir isim seçerken hangi adımları atabileceğinizi ve dikkat etmeniz gerekenleri ele alacağız.
Eğer bu hukuksal işlemlere dikkat etmez ve bazı detayların küçük olduğunu düşünüp görmezden gelirseniz sonradan size çok daha büyük bir maliyetle tekrar yansıyacağına bunun hem cüzdanınıza hem de çizmeye çalıştığınız olumlu prestij grafiğine negatif yönde etki yapacağını unutmamalısınız. Tüm güncel gereklilikleri takip etmeli,yasalara ve gerekli diğer işlemlerin yaptıklarınız ile uygunluğuna dikkat etmek hem kısa hem uzun vadede size ve şirketinize değer katacak ve sizi gereksiz iş yükünden-zaman kaybından kurtaracaktır
Markanızı kurmak, markanızın adını belirlemek ve tescil ettirmek, şirketinizin tüm yapılarını kontrol edecek danışmanlık hizmetini almak, gerekli tasarılara sahip olmak tüm bu işleyişleri kontrol edecek bir firma arıyorsanız biz Çukurova Marka Patent Kalite Yönetim ve Danışmanlık firması olarak 13 yıldır profesyonelce bu hizmetleri en yüksek kalitede sunmak için var gücümüzle çalışmaktayız. Türkiyenin her yerinden bize e mail yada telefon dilerseniz ofislerimizi ziyaret ederek ulaşabilrsiniz. 9500 ‘ ü aşan müşteri portföyümüze sizleri de eklemekten memnuniyet duyarız.
www.cukurovapatent.com / 444 8 148 / info@cukurovapatent.com
YAREN GÜNDOĞDU
ÇUKUROVA ÜNİVERSİTESİ
3.SINIF ENDÜSTRİ MÜHENDİSLİĞİ ÖĞRENCİSİ
Adana Marka Tescili
Çukurova Marka Patent Kalite Yönetim ve Danımanlık firması olarak Adana ili Barajyolu mevkiinde bulunan ve 5 yıldır faaliyette olan şubemiz ile Adana firmalarına marka tescil, patent tescil, tasarım tescil, faydalı model tescil, barkod numarası tescil, gln numarası tescil, domain tescil(alan adı tescil), Iso 9001, Iso 14001, Iso 45001 ve Iso 22716 GMP Belgelendirme hizmetlerini kurumsal bir şekilde sunmaktayız. Adana şube için 0322 225 8233 numaralı hattımızla irtibata geçebilirsiniz. |
Hatay Marka Tescili
Çukurova Marka Patent Kalite Yönetim ve Danımanlık firması olarak Hatay ili Antakya ilçesinde 2010 yılında kurulan ve 12 yıldır faaliyette olan şubemiz ile Hatay firmalarına marka tescil, patent tescil, tasarım tescil, faydalı model tescil, barkod numarası tescil, gln numarası tescil, domain tescil(alan adı tescil), Iso 9001, Iso 14001, Iso 45001 ve Iso 22716 GMP Belgelendirme hizmetlerini kurumsal bir şekilde sunmaktayız. Hatay şube randevu ve daha fazlası için 0326 225 13 33 numaralı hattımızla irtibata geçebilirsiniz. Marka tescil konularında ve merak ettiğiniz diğer konular için web sitemizi ziyaret edebilirsiniz. www.cukurovamarka.com |
İstanbul Marka Tescili
Sanayi ve Ticaret şehrimiz olan İstanbul'da marka tescil konusu ve diğer hizmetlerimiz için ofisimizi ziyaret edebilirsiniz. |
Adana Danışmanlık
Kaliteli ve verim alacağınız danışmanlık hizmetlerimiz konularında profesyonel mühendislerimizle danışmanlık hizmeti vermekteyiz. |
Mersin Marka Tescili
Marka Tescil konusunda da oldukça gelişen şehrimize şubelerimizde değer katmaya devam ediyoruz. |
Marka Tescil Sorgulama
Tescil etmek istediğiniz ismin araştırmasını yapıp, işimizi büyük titizlikle yapıyoruz. |
ISO belgesi
ISO belgesi konusunda kalite belgelendirme hususunda hizmet verdiğimiz, sertifikalı eğitimler verdiğimiz ofislerimiz mevcuttur.Eğitim takvimimize şu linkten ulaşabilirsiniz. Eğitim Takvimi |
Marka Tescil Yenileme
Sürdürülebilir kalıcılığı yakalamak için markanızı yenileyin. Hukuki savaşlardan korumak adına marka tescilinizi uzatmaktan memnuniyet duyarız. |